Domácí housky
Rohlíky doma peču celkem často (recept zde) a už mě to trochu omrzelo, proto jsem se rozhodla upéct pro změnu housky. :) Myslím, že příprava je celkem jednoduchá na to, jak dobrý je výsledek!
na 12ks housek budete potřebovat:
- 1 droždí
- 1 lžičku krupicového cukru
- 300ml mléka
- 500g hladké mouky
- 1 lžičku soli
- 1 žloutek
- 2 lžíce másla
- 1 vejce na potření
- mák a hrubozrnnou sůl na posypání
Z kostky droždí, lžičky cukru, dvou lžic mouky a 100ml vlažného mléka nechte vzejít kvásek. K němu pak přidejte zbytek mléka, žloutek, lžičku soli, rozehřáté máslo (část másla můžete nahradit sádlem, housky vydrží déle vláčné) a mouku. Zpracujte hladké těsto a to nechte v teple kynout.
Vykynuté těsto rozdělte na dvanáct dílů. Každý z nich poté rozdělte na čtvrtiny, ty ještě v rukách trochu propracujte a vyválejte na prameny. Ty pak zapleťte podle obrázku níže. Dva prostřední prameny překřížíte (pravý přes levý), pak vezmete dva levé prameny a překřížíte opačně (levý přes pravý). Dva pravé prameny překřížíte stejně tak (levý přes pravý). Pak už jen celý postup opakujete. :) Konec a začátek pletýnky založte pod housku a vložte ji na plech.
Na plechu nechte ještě housky přibližně dvacet minut kynout, potřete je rozšlehaným vejcem a posypte nemletým mákem a hrubozrnnou solí.
Pečte při 180°C dokud nebudou housky krásně zlatavé, což bude asi dvacet minut.
Přeji dobrou chuť! :)
9 komentáře
Radka
Dobrý den, máte moc krásný blog plný nádherných fotek a supr receptu. Určitě nejeden vyzkousim. Prosím o info, zda jsou uvedené housličky měkké i druhý den ( dětem na svačinu)…všechny recepty co jsem zatím zkoušela byly výborné hned po upečení, případně po vychladnutí, ale druhý den nee. Děkuji Vamberska
emadlouh
Vypadají úžasně také řada peču skusim děkuji ema
Dagmar
Housky jsou úžasné, právě jsem je dopekla a už jich polovina zmizela. Dáša
Blanka
Radko,dejte je po vychladnutí do mrazáku.Rano je detickam po pár kouskách můžete vyndavat.Po cca 15-20 minutách budou jako cerstve.
Darina
Úžasný recept,už jiné housky nedělám.
Dasa
:-) absolutne perfektni. Pekla jsem housky poprve v zivote a citim se jako hrdina. Dekuji dekuji.
Nikola
Moc dobré..Nezkoušela jste třeba z jine mouky?Mám na mysli třeba z žitné celozrnne?Děkuji
katchenaa
Z jiné mouky jsem tyto housky ještě nepekla. Ale pokud to zkusíte, dejte vědět, jak to dopadlo. :) Díky, Katka
Zdenka Luzar
Otázka, dá sa použiť i sušené drozdi a koľko ?