Moučníky, koláče, buchty

Obrácený banánový koláč

Před nějakým časem jsem na instagramu zahlédla fotku obráceného banánového koláče a moc se mi líbil, rozhodla jsem se ho proto vyzkoušet, banány nám doma přebývají poměrně často. :) A v žádném případě mě nezklamal, naopak, je vláčný, těsto je chutné a vrchní karamelová vrstva mu dodává ještě lepší chuť. Zmizel ještě v den upečení.

na koláč o průměru zhruba 20cm si připravte:

  • 50g másla
  • 100g třtinového cukru
  • cca dva zrálé banány
na těsto:
  • 1 banán
  • 50g másla
  • 1 vejce
  • 80g plnotučného jogurtu
  • 80g cukru
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 1/4 lžičky soli
  • 150g hladké mouky

V dortové formě nechte rozehřát 50g másla a poté do něj vmíchejte 100g třtinového cukru, během pečení z něj vznikne karamel. Na máslo s cukrem narovnejte zhruba dva banány nakrájené na kolečka, banány by měly být zralé, ale ne příliš, ještě by neměly mít hnědé skvrny.

Dále vytvořte těsto tak, že smícháte rozehřáté máslo spolu s vejcem a jedním rozmačkaným banánem. Přidejte 80g smetanového jogurtu, krystalový cukr a vanilkový extrakt. Naposledy do těsta vmíchejte suchou směs, tedy mouku, kypřicí prášek a sůl.

Těsto rozetřete do dortové formy na vyskládané banány a předehřejte troubu na 180°C. Dortovou formu jsem pro jistotu zespoda obalila alobalem, protože už tolik netěsní a obávala jsem se, že by karamel mohl během pečení vytéct do trouby.

Koláč pečte tak dlouho, dokud z něj nevytáhnete suchou špejli. Ještě horký ho překlopte na talíř, nechte chvíli vychladnout a podávejte.

Přeji dobrou chuť!

Sharing is caring!

6 komentáře

  • Marie

    Peču už podruhé a delikatesa, jen škoda, že mi část karamelu vytekla z dortové formy na plech pod ní…

  • Markéta Dratnalová

    Pecu ve forme vcelku, vyklopil se krásně, ovse peoblem je, sbedl se jeste nevychlazeny, tak pozor na bolest bricha. 😊😊😊